E.F.C.-ul este un sistem format din doua rame realizate dintr-un profil de aluminiu special proiectat pentru o asezare orizontala sau, dupa caz, pentru o panta a acoperisului de pana la 15%. Deschiderea acestor trape este realizata de un piston pneumatic cu 4 segmente.
O alta componenta vitala a unei trape este supapa.
Evacuatoarele de fum si caldura sunt realizate conform normativelor europene EN 12101 – 2, cu marcaj CE.
Este conceput ca un sistem de protectie a oamenilor, bunurilor si a cladirilor in caz de incendiu, si permite o interventie facila si eficienta in stingerea incendiilor. Acestea trebuie sa fie echipate cu comanda de deschidere de la distanta, care poate fi manuala, pneumatica sau automata, cu senzor de fum si caldura.
E.F.C. (Evacuatoare de Fum si Caldura) sunt sisteme destinate acoperisurilor halelor si constructiilor industriale, comerciale si civile si, de asemenea, sunt niste sisteme obligatorii conform noilor norme europene de securitate antiincendii, fiind necesar ca orice constructie cu destinatie industriala sa fie acoperita cu E.F.C. intre 1 si 5 % din suprafata utila a constructiei, in functie de destinatia si riscul la incendiu al acesteia.
Aceasta este un sistem care da efectiv comanda de deschidere a trapei in felul urmator: cand gazele fierbinti sau focul ajung in zona trapei, aceasta este prevazuta cu o fiola calibrata la 68°, 93°, 110 sau 141°C, care se sparge automat la temperatura respectiva, eliberand un ac din otel care inteapa o butelie incarcata cu CO2, actionand astfel deschiderea inchizatorului pneumatic si a pistonului liniar.
Se poate realiza si o deschidere cu comanda manuala, daca se monteaza si un sistem pirotehnic care se poate conecta la o centrala antiincendiu. Centrala antiincendiu va primi un impuls electric, va exploda, va sparge fiola si astfel se va realiza deschiderea.
Trapele de fum si caldura se pot incadra in luminatoare sau pe acoperis, prin intermediul unui rebord realizat din rasina poliesterica armata cu fibra de sticla (P.A.F.S.), sau din tabla zincata si prevopsita ce poate fi izolata termic sau nu, dupa cerinte. Rebordul din P.A.F.S. este adaptat la orice forma, cute sau suprafata a acoperisului.
Rebordul din tabla se poate realiza cu suport pentru hidroizolare cu membrane bituminoase, PVC sau TPO.
Obiectivul principal al sistemului este evacuarea fumului şi a căldurii, ajutănd astfel la:
• Crearea condiţiilor optime pentru evacuarea personalului.
• Intervenţie de succes a echipelor de pompieri sau alte echipe de intervenţie.
• Reduce amploarea pirderilor.
• Reducerea stresului termic ale structurilor într-un anumit interval.
• Principiul de ventilaţie este direcţionarea fluxului de ardere şi drenaj în afara clădirii asigurând în acelaşi timp fluxul de aer din partea ventilată a clădirii.
Clasificare trape de fum :
a) Tipuri de trape de fum si ventilatie clasificate in functie de locul de montaj :
-
pentru acoperis – Sistemul de baza se compune din : mecanism de deschidere, cupoleta si rebord. Optional se pot adauga panou de comanda manuala pentru deschidere manuala in caz de incendiu, motor electric pentru aerisire zilnica si centrala cu senzori de ploaie si vant pentru inchiderea trapelor la vreme rea.pentru oameni, prezenta trapelor de desfumare fiind una dintre aceste cerinte.
-
verticale ( montaj in pereti ) – sunt folosite in special acolo unde constructia nu permite montajul unei trape de fum zenitale (de acoperis). Avantajul principal al acestor tipuri de trape este acela de a putea fi integrate in tamplaria cladirii fara a fi vizibile diferente foarte mari intre ferestrele normale si trapele de fum. Dezavantajul este dat de prezenta relativ inestetica a pistoanelor sau motoarelor electrice care se monteaza pe tamplarie si suprafata desfumata reala mai mica decat in cazul unei trape de fum de acoperis.
b) Tipuri de trape de fum si ventilatie clasificate in functie de tipul de actionare/deschidere :
- trapa de fum mecanica
- trapa ce fum pneumatica
- trapa de fum electrica
- trapa de fum pirotehnica
Luminatoare pentru acoperis :
Ideal pentru luminatoare cu deschideri mari, datorita montajului rapid si pretului /mp. Se pot realiza foarte usor luminatoare cu latimi de pana la 12m, singurul impediment fiind structura suport de sustinere a placilor. Sisteme pot fi prevazute cu trape de fum cu motor pneumatic pentru desfumare automata in caz de incendiu si, optional, cu motor electric, pentru aerisire zilnica.
Luminatoarele au multiple aplicatii:
- hale si depozite industriale;
- stadioane;
- piscine;
- sere;
- centre comerciale si de birouri;
- parcari;
Acestea pot fi de mai multe tipuri :
- tip banda
- tip cupolet
- piramidale